De foodtrents van 2016 en wat serveren de hippe restaurants dit jaar? Wat zien foodies in 2016 het liefst op hun bordje? En waar gaan foodbloggers het aankomende jaar volop mee experimenteren? Het afgelopen jaar waren bloemkool, superfoods en de zogenaamde vergeten groenten populaire ingrediënten. Dit jaar worden hier nieuwe, spannende ingrediënten aan toegevoegd. Benieuwd naar de foodtrends van 2016? Je leest er meer over in dit artikel.

Populaire foodtrends het aankomende jaar High Tech voedsel

De technologische ontwikkelingen worden steeds vaker ingezet om het verbouwen van eten nog sneller en efficiënter te laten verlopen. Met behulp van de nieuwste technologische snufjes worden de boeren erop geattendeerd wanneer het de beste tijd is om te oogsten en te zaaien en worden de meest ideale omstandigheden in loodsen gecreëerd voor het laten groeien van smaakvol voedsel.

Samen eten

Eten wordt steeds meer een sociale bezigheid. In restaurants zien we steeds vaker dat kleine tafels voor twee moeten plaatsmaken voor lange tafels waar iedereen gezellig kan aanschuiven. Foodtrucks verzamelen op heuse foodfestivals, waar mensen komen om te genieten van lekkere hapjes en elkaars gezelschap.

De hele dag door ontbijten

’s Ochtends een bord met pap, ’s middags een boterham met kaas en ’s avonds schuif je aan tafel voor een warme maaltijd. Deze standaard maaltijden worden het aankomende jaar helemaal door elkaar gegooid. Veel eetgelegenheden hebben al besloten om de hele dag door diverse maaltijden te serveren. Van de lunchkaart kun je dus ook ’s avonds bestellen en ontbijten met een warm soepje is niet meer ongewoon. Eén van de belangrijkste redenen is dat we steeds meer afstreven op een 24-uurs economie. Kantoortijden zijn vaak niet meer standaard van 9 to 5 en onze maaltijden worden hierop aangepast.

Bijzondere ingrediënten

Moesten we in het begin aan het eten van superfoods nog even wennen, tegenwoordig zijn ze bijna niet meer uit de Hollandse schappen weg te denken. Vooral de Acai bes wordt veel gegeten en zien we daarom ook in 2016 nog wel regelmatig terug. Denk maar bijvoorbeeld aan een kommetje vol yoghurt met acai bessen of een acai smoothie. Daarnaast eten we dit aankomende jaar ongetwijfeld veel zeewier. Maar omdat zeewier vissen eigenlijk heel slecht is voor het milieu heeft lokaal gekweekt zeewier onze voorkeur. Een andere verrassende voedseltrend wordt het eten van gefermenteerde groente. Met behulp van gezonde bacteriën ontstaat er een chemische reactie waardoor je een nog intensere smaakbeleving krijgt. Deze gefermenteerde hapjes combineren we met een pittig sausje of dip met invloeden uit Mexico en Zuidoost Azië.

Minder vlees

De afgelopen jaren werd vlees al steeds minder geliefd in de Nederlandse keuken. Maar gaat dat ook een van de foodtrents van 2016 worden?. Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven dat vlees bijna niet meer gegeten wordt. Vlees eten heeft een slechte reputatie gekregen door alle erbarmelijke omstandigheden waar veel dieren in leven, de negatieve uitwering die het heeft op het milieu en de enge ziektes die zo nu en dan in het vlees de kop opsteken. In plaats van vlees eten we vooral heel veel soorten groenten en soms gecombineerd met een smakelijke sojaburger of andere vegetarische vleesvervanger.

Eet smakelijk!

Lees ook

Alternatieven voor een Vegetarische BBQ

Gezellig samen koken met je team

De geschiedenis van de amuse

Goedkoop eten en goedkoop uit eten: met deze 3 tips bespaar je al snel honderden euro’s per jaar!

Laat een reactie achter