Eindelijk dan weer een keer een dag vrij op zaterdag….. en wat moet je dan gaan doen? Wat dacht je van een cursus distilleren

Iets wat ik al een hele tijd wilde doen: een cursus distilleren! Whisky, gin of moon shine stoken… geef er maar een naam aan. Na lang zoeken kwam ik op de site van BB-Stilltech in Stroe terecht.

cursus gin maken
cursus gin maken

De cursus wordt gegeven door Carl van de Scheur,  een zelf made distillateur die buiten de cursus regionale specialiteiten maakt. Denk dan aan kruidenbitters, likeuren, jenevers, gin en sinds 2017 ook whisky. De whisky  is nu aan het rijpen in twee eiken houten vaten en zullen kan in 2020 gebotteld en verkocht worden (je kunt nog intekenen op een fles).

Bij binnenkomst ontvangen Carl en zijn Compaan Jack (een soort Mac Gyver die alles van whisky weet en een distileer tank in elkaar kan zetten waar je bij staat). Na een kop koffie (met of zonder een koffielikeurtje en lokaal gebakje) krijg je tekst en uitleg over het productieproces van whisky.

Dat laten ze verschillende filmpjes zien. Dat begint bij het nat maken van de gerst. Dan wordt de gerst op een droogvloer gestort en regelmatig omgeschept totdat de gerst gaat ontkiemen (mouten).

Dit proces moet dan weer gestopt worden. Dit word gedaan door onder de droogvloer vuur aan te zetten zodat de gerst weer droogt. De specifieke smaak die je aan de rook kunt toevoegen tijdens het drogen van de mout maakt dat je o.a. verschillende soorten smaken in de whisky kunt krijgen. Ook zie je op de filmpjes hoe het distilleer proces werkt.

Cursus distilleren in Barneveld

Dan gaan wij zelf aan de slag in de distilleerderij. Krijgen verschillende soorten granen te zien en te proeven. Vervolgens gaan wij mashen de gedroogde granen worden grof gemalen en in de dubbelzijdige ketel gedaan. Hieraan voeg je water toe en dan kook je deze massa ongeveer 1,5 uur.

Dan koel je deze massa weer terug tot 28c en voegt de gist toe.  Dit laat je in een speciale ton 3 dagen gisten. Daarna kan je deze moutwijn voor de eerste keer distilleren (strippen).

De heren hadden het zo voorbereid dat het strippen al gebeurd was zodat wij direct konden beginnen met het eigenlijke distilleren.

In de zelf gemaakte distilleer ketels moesten wij 4 liter moutwijn doen en aan de kook brengen.

distilleren Whisky maken
Opstelling cursus distilleren

Dan zet je ondertussen de glazen potjes klaar en schrijft er nummertjes op zodat je de verschillende fasen van het distilleer proces kunt ruiken en proeven.

De voorloop

De eerste druppels die uit het apparaat komen zijn de voorloop. Ruikt vrij sterk naar aceton en dit moet je ook weg gooien. Dat wat daarna komt is het middenloop en dan volgt de naloop.

Als het distilleer proces voorbij is meng je alles door elkaar.

Nu heb je een drank met een alcoholpercentage van +/- 68%.

Via een speciale app kun je uitrekenen hoeveel water je toe moet voegen. Zo krijg je een jonge whisky met een prima drinkbaar alcoholpercentage. Dan doe je de jonge whisky in een weckpot en voegt op een liter 8 gram hout toe.

En dan …… 3 maanden wachten want dat heeft de whisky toch wel echt nodig om na te rijpen.

Aan het einde van de dag kun je nog even wat verschillende soorten whiskey en specialiteiten van de Tok proeven. Natuurlijk wat extra flesjes mee naar huis genomen en een limited edition blauwe gin

Al met al een hele leuke dag gegeven door mensen met passie voor wat ze doen. De cursus is van 13:00 tot een uurtje of 17:00. De lunch en proeverij aan het einde zijn inbegrepen.

Bedankt Carl en Jack voor een leuke middag

Wil jij leren koken met Whisky?
Bekijk de workshop

Lees ook

Tafelmanieren bij een chique diner
Zo organiseer je en gezellig bedrijfsuitje
Wat is Streetfood en hoe maak je het
5 recepten voor het perfecte paasdiner