Helaas zijn op 24 april nog steeds alle restaurants dicht. De horecaondernemers hebben het nog zwaar. Dus wat te doen op een mooie zaterdag eind april? Wij gaan de horeca steunen en doen een  restaurant wandeling door hartje Amsterdam. Komen wij gelijk ook weer op wat plekken waar wij anders aan voorbij lopen. Je hebt de keuze uit 3 soorten tours.

De grijze route brengt je langs:

  • DenC (Albacore tonijn | tataki | gemarineerde rettich | gember)
  • Johannes (Carabineros | compote tomaat | tom ka kai | gomashio)
  • Bistro Neuf (Taartje van Hollandse asperges | gerookte zalm | zeekraal | bieslookmayonaise)
  • Arles (Riz au lait | karamel | vanille | noten)

 

De roze route brengt je langs:

  • Sinne* (Ceviche van makreel | mais | rode ui | koriander | Citrus vinaigrette)
  • Senses (Tartaar van zeebaars | tomaat | feta | basilicum | haringkuit)
  • Wolf (Steak tartaar | BBQ gamba | bieslook | French dressing | daslook)
  • John Dory (Lambada aardbeien | boerenyoghurt | basilicum)

 

De witte route brengt je langs:

  • Vermeer* (Gebarbecuede rode biet | zwarte miso | citrusgranola)
  • Senses (Tartaar van zeebaars | tomaat | feta | basilicum | haringkuit)
  • Bridges (Witte asperge | doperwt | eidooier | beurre noisette | vintage soja)
  • De Silveren Spiegel (Aardbeien cremeux | hangop | gemarineerde aardbeien | limoen ijs | vinaigrette van roze pepper en munt)

 

Restaurant wandeling in Amsterdam

Wij kozen voor de witte route omdat ik eindelijk wel eens naar de Sint Nicolaaskerk wilde gaan. Stond al een tijd op het lijstje, dus een mooie kans om het te doen!

De Sint Nicolaas kerk is beperkt open, op zaterdag  van 12:00-15:00. Dit was onze eerste plaats van bestemming en gelijk daarna ook het startpunt van de restaurant wandeling. Wat een fantastisch mooie kerk is dat.

Nadat we de Sint Nicolaas kerk konden afstrepen van het lijstje gingen we verder. Eigenlijk is het best gek dat je overal in de wereld een kerk inloop maar dan in een van de belangrijkste kerken in je geboortestad niet! Mocht je in de buurt zijn: het is echt de moeite waard.

Pal naast de Sint Nicolaas kerk zit restaurant Vermeer in het Barbizon Palace hotel. Je loopt het restaurant binnen geeft je naam door en dan krijg je:

Gebarbecuede rode biet | zwarte miso | citrusgranola

Even de hoek om gelopen en gegeten voor de Sint Olofskapel een behoorlijk oud stukje Amsterdam met een rijke geschiedenis. De Gebarbecuede rode biet | zwarte miso | citrusgranola was een prima gerechtje voor de middag lunch.

Toen over de Oudezijds Voorburgwal gelopen richting Bridges. Het restaurant zit in Sofitel Legend The Grand, gevestigd in het oude stadhuis van Amsterdam. Ooit nog gewerkt in mijn beginjaren als zelfstandig werkend kok. Mocht ik meneer Roux nog een handje geven. Eenmaal daar weer het restaurant ingelopen en gelijk maar ook een wijntje erbij besteld. Een vriendelijke dame van de bediening komt het buiten op straat serveren.

Witte asperge |doperwt | eidooier | beurre noisette | vintage soja

Al zittend buiten op een bankje een top gerecht gegeten! Een heerlijk wijntje uit plastic glas erbij, toch een bijzondere ervaring.

Vanuit de Grand de hoek om langs het Radison Sas hotel gelopen. Hier heb ik ook nog gewerkt! Een prachthotel met een fantastische Atrium bij de receptie. Ben je in de buurt loop dan eens binnen of ga er lekker een nachtje logeren!

Eten en wandelen door Amsterdam

In die buurt zitten trouwens nog meer mooie hotels. Wij liepen langs het L’Europe hotel zo naar restaurant Senses. Hetzelfde ritueel als de twee voorgaande restaurants. Waar ze daar echt goed over nagedacht hadden was het wijntje. Dit hadden ze in een handig flesje gedaan zodat je dat makkelijk mee kon nemen. Wat wij daar kregen:

Tartaar van zeebaars | tomaat | feta | basilicum | haringkuit

Plekje gezocht om het gerechtje op te eten en het wijntje te drinken. Dit keer recht tegenover de ambtswoning van mevrouw Halsema, prima uitzicht! Zag er prachtig uit en de wijn was ook weer mooi afgestemd op het gerecht.

En dan maar even een stuk lopen in het mooie Amsterdam met heerlijk zonnetje. Dus over de grachten en toen richting de Haarlemmerstraat. Tussendoor nog wat koffie gedronken en een oestertje gepakt, tja als je dan toch op de culinaire tour bent. Daarna op weg naar restaurant de Silveren Spiegel.

Prachtig oud restaurant. Wij werden hartelijk ontvangen door de eigenaresse. Tijdens ons gesprek kwam op de een of andere manier het restaurant het Swarte Schaep ter spraken. Bleek de eigenaar van dit restaurant mijn oude collega te zijn, klein wereldje toch die HORECA!

Aardbeien cremeux | hangop | gemarineerde aardbeien | limoen ijs | vinaigrette van roze peper en munt

Daar natuurlijk een heerlijk glaasje dessert wijn bij gedronken.

Al met al een bijzondere manier om in deze Corona periode een mooie restaurant wandeling in het rustige Amsterdam te maken. Andere grote steden hebben ook dit soort wandelingen ik denk dat de volgende Utrecht gaat worden.

Laat een reactie achter