Kamado bbq de verschillen op een rijtje, bbe op een Kamado blijft toch wel een leuke hobby en sinds dat ik jaren terug een Big Green Egg gekocht heb ben ik mijzelf er steeds meer in gaan verdiepen. Toen kwam er een Grill Dome en om het feest compleet te maken een Kamado Joe. Voor alle duidelijkheid ik verkoop geen BBQ’s!  Maar omdat ik een Big Green Egg, Grill Dome en een Kamado Joe heb kan ik de BBQ’s goed vergelijken. Big green Egg of een Kamado Joe de verschillen op een rijtje

Wat is een kamado BBQ (Big Green Egg)

Het is niets meer dan een moderne versie van een oude Chinese techniek voor het koken van voedsel in keramiek (kleipot). Zo heeft deze techniek als voordeel dat je goed de warmte kunt reguleren en dat de gerechten die je bereid minder uitdrogen. In Europa was er ook zo een soort kooktechniek die van de Romeinen kwam. Ook die manier van koken komt weer terug in een nieuw jasje, zoek maar eens op romertopf bricks. Deze manier van koken werd oorspronkelijk gebruikt om op een efficiënte manier rijst te koken. Het systeem waaide over van China naar Japen en uiteindelijk hebben de Japanners het doorontwikkeld tot een Mushikamado. De BBQ’s die je dus vandaag de dag kunt kopen zijn gebaseerd op de Mushikamado, vandaar de naam Kamado!
Na de oorlog kwam het apparaat naar Amerika en rond 1974 werd het eerst echte groen ei geboren, The Big Green Egg.

Big Green Egg kopen |kamado bbq de verschillen op een rijtje

Het grote groen ei ( Big Green Egg) hoe noem je eigenlijk het kleinste model ( Small Big Egg?). Deze Kamado is het merk dat het meest bekend is en gelieft bij vele . Zoals de naam als zegt een groen Kamado, dit merk is er ook niet in een andere kleur.

Big Green Egg kopen wat koop je dan

Een kamado BBQ in basis vorm. Zou je bv langzaam willen garen dan zul je al snel een Conveggtor  erbij moeten kopen a € 70,- euro.  Zou je meerdere dingen tegelijk willen doen dan kun je niet zonder een ( EGGspander Systeem). Prijs varieert tussen de 200-300 euro. Dus dit large setje ( daar ben ik vanuit gegaan omdat ik een large heb staan) komt op ongeveer tussen de € 1750,-2100,- euro. Wil je het wat voordeliger uit zijn laat dan het onderstel en de zijplankjes weg en timmer van stijgerhoud een tafel.

Set Big Green Egg large deze gegevens heb ik van een dealer online gevonden Ik denk dat een Firebox en een vuurkorf hetzelfde is.

Firebox Firering Hittenbestendig vilt
Levenslange garantie onderstel R-eggulator
Rvs luchtschuif Rvs rooster Scharnier
Vuurkorf Temperatuurmeter Zijplankjes

Het nadeel van een Basis Big Green Egg (vind ik) is dat je er nogal wat extra opties bij moet kopen om een set zoals de Kamado Joe large te krijgen.

Grill Dome Kamado|kamado bbq de verschillen op een rijtje

 

De Grill Dome is in 1989 ontwikkeld door Tarsem Kohli. Deze ingenieur heeft zijn expertise gebruikt om een ​​nieuw keramisch materiaal te ontwikkelen (Terapex keramiek). Ook heeft hij het design van de Kamado aangepakt waardoor de BBQ er aan de buitenkant erg strak uit ziet. Door het speciale Terapex keramiek houdt deze BBQ de warmte zeer goed vast. Beter dan de Big Green Egg of de Kamado Joe. Stop je met BBQ’en op een Kamado dan sluit je de onderkant en de bovenkant. Als je dat met de Grill Dome zou doen dan heb je gelijk een probleem en barst het apparaat. Als ik zelf een Kamado zou mogen samenstellen dan zou dat op basis van het keramiek van de Grill Dome zijn, met de functionaliteiten van de Kamdo Joe.

Grill Dome Kamado wat koop je dan

De kamado BBQ heeft, in tegenstelling tot de Big Green Egg, geen uitbreidingsmogelijkheden. Die laatste BBQ kun je bijvoorbeeld wel uitbreiden met een EGGspander Systeem.

Firebox Hittenbestendig vilt
Firering keramisch hitteschild
Luchtschuif Rvs rooster
Onderstel Temperatuurmeter

Kamado Joe Classic II kopen|kamado bbq de verschillen op een rijtje

Sinds de oprichting in 2009 heeft Kamado Joe de nieuwe standaard gezet voor de Kamado BBQ. Door continu te blijven innoveren hebben ze een Kamado gemaakt waar ik erg tevreden mee ben. Zeker in vergelijking tot de Big Green Egg die eigenlijk sinds 1974 nooit is verandert. De Big Green Egg  is echt geen slechte BBQ! Maar als je de Kamado Joe een keer geprobeerd dan zou je begrijpen waarom ik er een fan van ben!

Kamado Joe Classic II kopen wat koop je dan

Met de vrij uitgebreide Kamado  BBQ kun je gelijk aan de slag! Zo hoef je bijvoorbeeld geen Conveggtor  erbij te kopen om laag te garen. Ook zit er bij dit apparaat een Divide &Conquer grillsysteem waardoor je verschillende dingen tegelijk kunt doen. Deze Kamado Joe Classic II  heeft dezelfde grootte als een Big Green Egg large en de prijs ligt tussen de  € 1475,- en  €1500,-.

Divide & Conquer grillsysteem Zijtafels Asla
Levenslange garantie Onderstel met wielremmen Damper
Keramisch hitteschild Multi-Panel vuurbak Scharniersysteem
Temperatuurmeter Zelfsluitend RVS slot Grillroostertang
Glasfiber afdichting Houtskoolpook

Het is natuurlijk best veel geld maar het scheelt wel veel met de basis versie van de Big Green Egg.

Wat zijn de voordelen van de Kamado Joe

Deze Kamado is compleet en bijzonder goed uitgedacht. De meeste Kamado’s hebben een ronde keramische schaal waar het vuur in brand. Het kan gebeuren dat deze schaal door de hoge temperatuur scheurt (zie foto Grill Dome). Bij de Kamado Joe kan dat niet omdat het allemaal losse delen zijn.
Ook fijn: het scharniersysteem! Daardoor lijkt de bovenkant niets te wegen en kun je met 1 vinger de deksel omhoog doen.
Ook is het bijzonder prettig dat deze Kamado een asla heeft zodat je niet het hele apparaat leeg hoeft te halen om schoon te maken.

En verder vind ik de glasfibere afdichting een prachtige uitvinding!
Je moet namelijk van tijd tot tijd het filt vervangen, dat is nogal een werkje! Daarnaast is het filt vrij duur. Ik heb de Kamado Joe al een aantal jaar staan maar daar nog nooit de glasfiber afdichting van hoeven te vervangen.

En ze blijven maar bezig bij Kamado Joe! Sinds kort is de Joetisserie verkrijgbaar een aluminium draaispit systeem.

Alternatieven voor big green egg|kamado bbq de verschillen op een rijtje
Zo zie je dat er genoeg alternatieven zijn voor een Big Green Egg. Ik hoor van verschillende mensen die bij ons de BBQ kookworkshop doen dat de Basterd Kamado ook een prima apparaat is. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

Aansteken van de Kamado
Ook daar heb je weer verschillende opties voor. De duurste optie is een BBQ aansteker en die kost ongeveer € 60,- . Je hebt voor die brander wel 220 nodig. De aansteker werkt prima en het duurt slechts een paar minuten om de Kamado aan te zetten. Ik gebruik zelf altijd wat propjes papier waar ik wat olie overheen doe en die verdeel tussen het kool. Lucifer erbij (of de brander van de Crème brûlée) en eigenlijk werkt dat net zo goed.

Waar worden Kamado’s gemaakt
Kamado Joe-grills worden gemaakt in Yixing, China
Grill Domes in Noida, in het Noorden van India
Big Green Eggs worden gemaakt Monterrey, Mexico

Kamado bbq de verschillen op een rijtje | welke Kamado is beter? Kamado Joe, Grill Dome of de Big Green Egg ?
Alle drie de apparaten zijn goed!
Bij de ene Grill Dome Kamado is het keramiek beter en de Kamado Joe andere Kamado is veelzijdiger. Wel is er veel verschil in de onderstellen van de Kamado’s.

Welke maat Kamado moet ik kopen?
Ik zou in ieder geval niet de kleinste maat kopen want daar kun je niet veel mee. Een medium is prima maar wil je wat meer doen dan zou ik een large nemen.

Welke kamado kun je het beste je kopen?
Koop het apparaat dat het beste bij je past!
Je hebt mensen die van Mercedes houden en een ander is gek op BMW.

Waarom zou ik een Kamado kopen?
Deze vraag krijg ik regelmatig tijdens onze KEUKENvuur BBQ kookworkshops. Koop geen Kamado als je gewoon snel  wat op een bbq wilt maken. Dan is het echt zonde van het geld. Je koopt een Kamado omdat je echt gek bent van BBQén en het beste resultaat wilt.

Wanneer kun je het beste een Kamado kopen?
Dit is misschien een rare tip maar de voordeligste Kamado’s kun je kopen net na het BBQ seizoen in de sale. Er zijn verschillende dealers die demo apparaten hebben staan die een paar keer gebruikt zijn. Dat worden dan tegen gereduceerde prijzen aangeboden.

Goed tot zo ver dit blog mocht je een Kamado willen kopen dan hoop ik dat dit stuk je een beetje op weg kan helpen. Veel plezier met BBQe en een In Cederhout gegaarde zeeduivelfilet met rode quinoa en gerookte trostomaten is een heerlijk recept om mee te beginnen.

Lees ook

Catering voor bedrijven
Koken met insecten
Streetfood hip en happening
De oorsprong van de Hollandse kroket

Laat een reactie achter