Elke dag zo’n 300 gram groenten en 2 stukken fruit eten helpt ons om gezond en fit te blijven, maar hoe bewaar je verse ingrediënten op de beste manier? In dit artikel vind je een bewaargids voor verse ingrediënten. Je ontdekt welke ingrediënten je wel of juist niet in de koelkast of vriezer moet bewaren. Wij geven je ook tips voor het bewaren van verse ingrediënten op de juiste temperatuur. Zo behoud je al het goeds en verspil je minder!
Verse ingrediënten op de juiste manier bewaren
Als we nadenken over welke verse ingrediënten we allemaal in huis hebben, dan komen een paar producten steeds terug. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, knoflook, uien en paprika’s. Hiernaast hebben veel mensen bananen, appels, kiwi’s en ander fruit in huis. Om alle mineralen, vezels en ander bioactieve stoffen te behouden is het belangrijk om ingrediënten op de juiste manier te bewaren. Goed nieuws, want met onze bewaargids voor verse ingrediënten bewaar je groenten en fruit op de best mogelijke manier.
Eten bewaren: bewaargids voor verse ingrediënten
Groenten
Ingrediënt | Waar bewaren | Hoe lang bewaren |
Andijvie | In de koelkast op 3 °C tot 7 °C | 3 dagen |
Asperges | In de koelkast gewikkeld in een vochtige doek. Doe groene asperges in een zakje | 5 tot 7 dagen |
Bladselderij | In de koelkast in vershoudfolie of een afgesloten bak | 7 dagen |
Bloemkool | In de koelkast in de groentelade | 7 dagen |
Bonen | In een koele berging | 2 dagen |
Broccoli | In de koelkast in de groentelade | 3 tot 5 dagen |
Champignon (en oesterzwammen) | In de koelkast op 4 °C tot 7 °C | 2 tot 3 dagen |
Courgette | Ongesneden buiten de koelkast, gesneden in de koelkast in vershoudfolie | 1 tot 2 weken buiten de koelkast of 2 dagen in de koelkast |
Knolselderij | Op een koele en droge plaats tussen de 12 °C ten 15 °C | 4 weken |
Komkommer | Op een koele en droge plaats tussen de 12 °C ten 15 °C | 7 dagen |
Koolsoorten | In de koelkast of in de vriezer in een afgesloten bakje | 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer |
Paprika | Op een koele en droge plaats tussen de 12 °C ten 15 °C | 7 dagen |
Prei | In de koelkast | 2 tot 3 weken |
Spruitjes | In de koelkast in een zakje of netje | 3 tot 7 dagen |
Sla | In de groentelade van de koelkast | 2 tot 3 dagen |
Spinazie | In de koelkast | 2 dagen |
Tuinkruiden | In de koelkast in een vochtig papiertje of een vochtige theedoek | 2 tot 3 dagen |
Tomaten | In een koele berging, apart van aubergines, komkommers en courgettes | tot 7 dagen |
Uien | Op een koele en droge plaats tussen de 12 °C ten 15 °C | 2 tot 3 weken |
Wortelen | Met loof in de koelkast, zonder loof op een koele plek | 2 dagen in de koelkast en 1 tot 2 weken buiten de koelkast |
Fruit
Aardbeien | In de koelkast in een bakje met een rooster om vocht op te vangen | 3 dagen |
Bessen | In de koelkast | 1 tot 3 dagen |
Frambozen | In de koelkast ongewassen en verspreid over een bord | 1 tot 2 dagen |
Appelen | In de koelkast tussen de 0 °C en 4 °C, apart van ander fruit of groenten | 2 tot 4 weken |
Bananen | Op de fruitschaal | 3 tot 7 dagen |
Citrusvruchten | Op een koele en donkere plek | 14 dagen |
Kiwi’s | Op een koele en droge plaats tussen de 12 °C ten 15 °C | 1 tot 3 weken |
Peren | In de koelkast | 2 tot 3 weken |
Tropische vruchten | Op kamertemperatuur | gemiddeld 7 dagen |
Hoe lang eten bewaren in de vriezer?
Je kunt allerlei dingen bewaren in de vriezer. Van vlees tot vis en van brood tot kliekjes. Heb je een relatief nieuwe vriezer, dan is het goed mogelijk dat hier speciale lades voor het bewaren van specifieke ingrediënten in zitten. Producten die je in de vriezer bewaart blijven enkele maanden tot maar liefst een jaar goed. Bewaar je gekookte kliekjes in de vriezer, dan kun je het eten tot 3 maanden bewaren. Heb je verse groenten en fruit, dan kun je deze het beste zo snel mogelijk gebruiken. Haal je diepvriesgroenten of fruit in huis dan kun je de houdbaarheid op de verpakking terugvinden.