Elke dag zo’n 300 gram groenten en 2 stukken fruit eten helpt ons om gezond en fit te blijven, maar hoe bewaar je verse ingrediënten op de beste manier? In dit artikel vind je een bewaargids voor verse ingrediënten. Je ontdekt welke ingrediënten je wel of juist niet in de koelkast of vriezer moet bewaren. Wij geven je ook tips voor het bewaren van verse ingrediënten op de juiste temperatuur. Zo behoud je al het goeds en verspil je minder! 

Bewaargids voor verse ingrediënten (1)

Verse ingrediënten op de juiste manier bewaren

Als we nadenken over welke verse ingrediënten we allemaal in huis hebben, dan komen een paar producten steeds terug. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, knoflook, uien en paprika’s. Hiernaast hebben veel mensen bananen, appels, kiwi’s en ander fruit in huis. Om alle mineralen, vezels en ander bioactieve stoffen te behouden is het belangrijk om ingrediënten op de juiste manier te bewaren. Goed nieuws, want met onze bewaargids voor verse ingrediënten bewaar je groenten en fruit op de best mogelijke manier. 

Eten bewaren: bewaargids voor verse ingrediënten

Groenten

Ingrediënt Waar bewaren Hoe lang bewaren
Andijvie In de koelkast op 3 °C tot 7 °C 3 dagen 
Asperges In de koelkast gewikkeld in een vochtige doek. Doe groene asperges in een zakje 5 tot 7 dagen
Bladselderij In de koelkast in vershoudfolie of een afgesloten bak 7 dagen
Bloemkool In de koelkast in de groentelade 7 dagen
Bonen In een koele berging  2 dagen
Broccoli In de koelkast in de groentelade  3 tot 5 dagen
Champignon (en oesterzwammen)   In de koelkast op 4 °C tot 7 °C 2 tot 3 dagen
Courgette Ongesneden buiten de koelkast, gesneden in de koelkast in vershoudfolie 1 tot 2 weken buiten de koelkast of 2 dagen in de koelkast
Knolselderij Op een koele en droge plaats tussen de  12 °C ten 15 °C 4 weken
Komkommer Op een koele en droge plaats tussen de  12 °C ten 15 °C 7 dagen
Koolsoorten In de koelkast of in de vriezer in een afgesloten bakje 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer
Paprika Op een koele en droge plaats tussen de  12 °C ten 15 °C 7 dagen 
Prei In de koelkast  2 tot 3 weken 
Spruitjes In de koelkast in een zakje of netje 3 tot 7 dagen
Sla In de groentelade van de koelkast 2 tot 3 dagen
Spinazie In de koelkast  2 dagen 
Tuinkruiden In de koelkast in een vochtig papiertje of een vochtige theedoek 2 tot 3 dagen 
Tomaten In een koele berging, apart van aubergines, komkommers en courgettes tot 7 dagen 
Uien Op een koele en droge plaats tussen de  12 °C ten 15 °C 2 tot 3 weken
Wortelen Met loof in de koelkast, zonder loof op een koele plek 2 dagen in de koelkast en 1 tot 2 weken buiten de koelkast

 

Fruit

Aardbeien In de koelkast in een bakje met een rooster om vocht op te vangen 3 dagen
Bessen In de koelkast  1 tot 3 dagen
Frambozen In de koelkast ongewassen en verspreid over een bord 1 tot 2 dagen
Appelen In de koelkast tussen de  0 °C en 4 °C, apart van ander fruit of groenten 2 tot 4 weken
Bananen Op de fruitschaal 3 tot 7 dagen
Citrusvruchten   Op een koele en donkere plek 14 dagen
Kiwi’s  Op een koele en droge plaats tussen de  12 °C ten 15 °C 1 tot 3 weken
Peren In de koelkast  2 tot 3 weken 
Tropische vruchten Op kamertemperatuur  gemiddeld 7 dagen

Hoe lang eten bewaren in de vriezer?

Je kunt allerlei dingen bewaren in de vriezer. Van vlees tot vis en van brood tot kliekjes. Heb je een relatief nieuwe vriezer, dan is het goed mogelijk dat hier speciale lades voor het bewaren van specifieke ingrediënten in zitten. Producten die je in de vriezer bewaart blijven enkele maanden tot maar liefst een jaar goed. Bewaar je gekookte kliekjes in de vriezer, dan kun je het eten tot 3 maanden bewaren. Heb je verse groenten en fruit, dan kun je deze het beste zo snel mogelijk gebruiken. Haal je diepvriesgroenten of fruit in huis dan kun je de houdbaarheid op de verpakking terugvinden.