Aquafaba is een veganistische eiervervanger. Het is gemaakt van het water van ingeblikte kikkererwten. Je kunt dit vocht opkloppen tot een schuim dat dezelfde consistentie heeft als eieren. Aquafaba wordt steeds populairder onder veganisten, omdat het in veel van hun favoriete recepten en gerechten kan worden gebruikt als vervanging van eieren. Benieuwd naar hoe je aquafaba maakt en wat je ermee kunt? Je ontdekt er meer over in dit artikel.

aquafaba

 

Feitje: 

Het woord ‘aquafaba’ komt uit het Latijn en betekent ‘bonenwater’.

 

 

 

 

 

Wat is aquafaba precies? 

Aquafaba is een veganistische eiwitvervanger die al jaren in de keuken wordt gebruikt. Het is gemaakt van het vocht van gekookte kikkererwten en kan net als eieren worden opgeklopt. Het beste van aquafaba is dat het een natuurlijk product is en dat er geen extra ingrediënten nodig zijn om er een mooie, gladde substantie van te maken. Aquafaba heeft geen duidelijke smaak. Het is meestal smaakloos, maar het is goed mogelijk dat er wat zout in het vocht zit. Zout wordt namelijk toegevoegd om de houdbaarheid van kikkererwten te verlengen. Rechtstreeks uit de pot kun je bonenwater dus voorstellen als water met zout.

De perfecte eiwit vervanger voor veganisten

Aquafaba is het vocht dat ontstaat uit het koken van peulvruchten zoals kikkererwten, maar je kunt ook het vocht van bijvoorbeeld bonen gebruiken. Deze vloeistof wordt meestal weggegooid, maar je kunt het ook goed gebruiken in recepten om vocht toe te voegen. Hiernaast blijkt bonenvocht de perfecte vervanging voor eieren in veganistische recepten te zijn.

Deze substantie werd in het verleden gebruikt om meringues, marshmallows en slagroom te maken. Klop je het vocht namelijk samen met suiker op, dan krijgt het dezelfde substantie als merengue. Tegenwoordig zien we dat meer mensen het met groot succes gebruiken als eiervervanger. Veganisme is de laatste jaren in opkomst, waarbij steeds meer mensen op zoek zijn naar eiwitvervangers die geen dierlijke producten bevatten. Aquafaba biedt de perfecte uitkomst.

Aquafaba maken in je eigen keuken

Je kunt aquafaba op twee verschillende manieren maken. De eerste manier is om kikkererwten uit blik te gebruiken. Laat de vloeistof simpelweg in een kom lopen en klop het vervolgens met een elektrische mixer totdat het pieken begint te vormen zoals eiwit. Een andere manier is om gedroogde bonen te gebruiken. Laat deze een nacht weken en kook de bonen hierna in water tot ze zacht en gaar zijn. Het kookvocht kan hierna worden afgezeefd en opgeklopt tot het zo dik wordt als eiwit. Gebruik deze substantie vervolgens als vervanger van eieren tijdens het koken of bakken. 

Wil je dit soort kooktechnieken en interessante vervangers ontdekken onder het toezicht van een chef-kok? Bij KEUKENvuur kun je terecht voor verschillende kookworkshops waarin je meer leert over het bereiden van kersverse ingrediënten. Benieuwd naar welke kookworkshops wij allemaal aanbieden? Ontdek hier meer over onze kookworkshops of neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden van een kookworkshop op maat. Ook geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar een uniek en onvergetelijk team uitje. 

Laat een reactie achter