Als je deze 3 kooktips toepast kook je binnenkort als een chef

Kooktip 1 Perfecte Pasta

Kooktip nummer 1 gaat over pasta. Het ingrediënt dat net zo populair is als rijst of onze eigen Hollandse aardappel is niet moeilijk om te bereiden. Toch lukt het veel mensen niet om de pasta te krijgen zoals ze zelf willen, of komt er meer geluk dan wijsheid aan te pas. Dat is zonde, want de lekkere gerechten die met pasta kan maken worden pas écht lekker als je pasta goed gelukt is.

Deze kooktip begint met een goede voorbereiding. Zet een pan op met water, 1 liter water per 100 gram pasta. Dit lijkt erg veel, maar het voorkomt dat de pasta gaat kleven en zorgt er bovendien voor dat de pasta mooi gelijk gaar wordt.

Pas wanneer het water kookt doe je de pasta in de pan. Vergeet niet om wat zout in het water te doen, daar word je pasta veel lekkerder van. De volgende uitdaging is om de pasta perfect gaar te krijgen. Wat betreft de kooktijd hebben we een belangrijke tip: kijk op de verpakking! De meeste mensen vinden al dente het lekkerst, wat betekent dat de pasta gaar is, maar nog wel stevig. Hoe weet je wanneer je pasta gaar is? Nee. Niet door de pasta tegen de muur te gooien. Je kan veel beter een stukje pasta uit de pan vissen en proeven. Is je pasta klaar? Giet hem dan af en dien hem zo snel mogelijk op om te lang nagaren te voorkomen.

Kooktip 2  Hoe pocheren je een eitje

Hoe pocheer je nou makkelijk een ei? Eerst een draaikolkje maken in het water voordat je het ei erin giet? Wat azijn in je pan gieten? Met een thermometer de perfecte temperatuur creëren? Er zijn veel tips te vinden, maar vaak mislukt het gepocheerde ei alsnog.

Om te beginnen, de basisvoorwaarden:

 • Zorg dat het water van de kook is
 • Zorg ervoor dat je een supervers ei hebt

Natuurlijk zijn er wel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kansen op een goed gepocheerd eitje toenemen. Zo kan je de kans op een goed gepocheerd ei vergroten door:

 • Het ei eerst in een kommetje te gieten en van daaruit in het water laat vallen
 • Een draaikolkje te maken in het water voordat je het ei erin giet
 • Azijn in het water te gieten (helaas smaakt je ei dan achteraf een beetje naar azijn)

Er is echter ook een truc waarmee je een eitje perfect kunt pocheren:

 • Pak wat plasticfolie en wrijf het in met olijfolie
 • Bekleed een bakje met het folie en giet het ei erin
 • Maak met een knoopje een zakje en doe het zakje in de pan
 • Laat het zakje ongeveer 4 minuten in de pan zitten
 • Haal het zakje eruit en knip het net onder het knoopje kapot
 • Je perfect gepocheerde ei is nu klaar. Eet smakelijk!

Dit filmpje laat de truc ook goed zien:

Kooktip 3 Supersnel een uitje snipperen

Ui is een van de lekkerste en goedkoopste smaakmakers die we kennen en wordt in bijna iedere keuken wel gebruikt. Maar hoe snij je nou eigenlijk de perfecte ui? Natuurlijk hangt het er een beetje vanaf of je ui-ringen wilt, of gesnipperde uitjes.

We beginnen met de gesnipperde uitjes:

 • Snij bovenkant met schil en al van de ui af
 • Snij de ui doormidden en haal de schil van de ui af
 • Snij de ui van bovenaf in
 • Snij de ui in vanaf de zijkant
 • Snipper de ui

Het lijken veel stappen, maar het is heel eenvoudig Klik op dit instructie filmpje en dan zie je hoe het in z’n werk gaat:

Het verschil tussen een ui snipperen en een ui in ringen snijden zit hem in het insnijden. Wanneer je ui-ringen wil snijden laat je het insnijden van bovenaf en vanaf de zijkant achterwege. Soms blijven de ringen nog een beetje aan elkaar kleven, maar eenmaal in de pan roer je ze gemakkelijk los.

Leren koken als een chef-kok?

Je kooktechniek verder verbeteren? Samen met vrienden, of collega’s een leuke activiteit ondernemen? Een overheerlijke maaltijd leren bereiden en opeten met het bedrijf waar je werkt of met je familie? Wat de reden ook is, onze kookworkshops zorgen voor een leuke activiteit en een heerlijke maaltijd!

Lees ook

Alles over truffels
Wat kost een chef aan huis
De keuken van de toekomst

Kookworkshop in Thailand Cook Thai Yourself Chiang Rai

Laat een reactie achter