Jams en confituren zijn er in allerlei smaken, maar het gaat altijd om een mengsel van pulp en/of moes, in combinatie met suiker en water. De pulp of moes is afkomstig van een van de vruchtensoorten, die ervoor zorgt dat de jams en confituren een aangename frisse smaak hebben. Het gaat om een gegeleerd mengsel, waardoor we dit bijvoorbeeld op ons brood kunnen smeren, of we er in combinatie met pannenkoeken van kunnen genieten. Tevens gebruiken we jams en confituren veel in gebak, vanwege de overwegend zoete smaak hiervan.
Richtlijnen vanuit de Warenwet
De Warenwet stelt enkele eisen aan jams en confituren. Er dient bijvoorbeeld sprake te zijn van 350 gram vruchtenpulp per kilogram van het eindproduct, om dit jam te mogen noemen. Op het moment dat er 450 gram vruchtenpulp aanwezig is per kilo is er zelfs sprake van ‘extra jam’ of ‘extra confituur’. Houd er rekening mee dat er voor bepaalde vruchtensoorten andere percentages gelden, bijvoorbeeld op het moment dat de smaak een stuk duidelijker aanwezig is. Ook de termen als gelei en marmelade zijn wettelijk beschermd, wat betekent dat producten aan diverse voorwaarden dienen te voldoen.
Percentage suiker in jams en confituren
Tevens dienen jams en confituren een bepaald percentage suiker te bevatten, om zo te mogen heten. Dit zorgt er onder andere voor dat bepaalde ‘light’-producten binnen deze categorie de naam jam of confituur niet zomaar meer mogen dragen. Hierin zit te weinig suiker, waardoor de fabrikant dient te spreken van bijvoorbeeld een vruchtenspread. Wat dat betreft kun je jam gemakkelijk herkennen en kun je er bovendien zeker van zijn dat het product voldoet aan de richtlijnen met betrekking tot zowel de hoeveelheid vruchtenpulp in het product, als bijvoorbeeld de aanwezige suikers.
Jam of confituur
Het verschil tussen jam en confituur is echter een stuk kleiner, aangezien de beide termen staan voor hetzelfde product. In Nederland spreken we echter vooral van ‘jam’, terwijl we het in België over het algemeen hebben over een ‘confituur’. Desondanks gaat het in de beide gevallen om een product dat aan de strikte eisen dient te voldoen en daardoor bijvoorbeeld goed geschikt is in de vorm van beleg. Uiteraard kun je ook zelf jam of confituur maken, bijvoorbeeld met vruchten die je hebt geplukt of die je hebt gekocht om daarmee vervolgens aan de slag te gaan.Een heerlijk recept voor kruisbessenchutney kun je hier vinden.
Lees ook
De beste maaltijden voor warme dagen
Kelantan een culinair paradijs
Zijn uienschillen de grondstoffen van de toekomst?
Kookworkshop in Utrecht tijdens je vrijgezellenfeest voor de ideale huwelijksreis
Laat een reactie achter