aan de slag met de big green egg of de kamado joe 5 idee en tips

Stel je voor: een barbecue waarmee je tot op de graad nauwkeurig de temperatuur kan regelen, zelfs wanneer het buiten vriest. Een barbecue waarmee je altijd de perfecte garing, of je nou vlees, vis, groente, fruit of gevogelte klaarmaakt. En ook een barbecue die vanwege het gebruik van keramiek niet stuk zal gaan naar verloop van tijd.

Het klinkt mooi maar het kan echt! Met een Kamadobarbecue haal je al deze voordelen in huis. Al enige tijd is dit type barbecue een hit onder de echte barbecue-experts. Bekende merken zijn de Big Green Egg, maar ook de Kamado Joe doet het goed.

Kamado

De Kamado is een van origine Japans kookinstrument dat werd gebruik om rijst in te stomen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Kamado via de VS bekend bij het westerse publiek. Sinds de barbecue van keramiek wordt gemaakt is deze ook echt populair geworden. De Kamado’s staan bekend om een aantal grote voordelen:

  • De temperatuur is perfect regelbaar tot op de graad nauwkeuig
  • De barbecues isoleren heel goed: zelfs in de winter kan je barbecueën
  • De barbecues zijn erg duurzaam. Big Green Egg geeft zelfs levenslang garantie.

Hoe je nóg meer uit je Kamado of Big Green Egg kan halen

Barbecueën met een Kamado barbecue is op zich al een feest, maar met onze tips en ideeën wordt barbecueën nog nét iets leuker.

1.     Maak gebruik van hout

Wist je dat veel soorten vlees en vis nog lekkerder worden als je gearomatiseerde houtsnippers in je barbecue stopt? Met speciale houtsnippers en brokken met een bepaald vochtgehalte komt stoom vrij. Afhankelijk van wat je op de barbecue hebt liggen kies je een bepaald soort hout. Berk en appel gaan goed met kip of varken. Eik doet het goed met wild en druivenranken geven een heerlijke smaak aan gevogelte. Meer weten? Lees onze special over hout!

2.     Slow cooking

Omdat je met een Kamado perfect de temperatuur kan regelen zijn de barbecues uitermate geschikt voor slow cooking. Hierbij laat je je gerecht op een lagere temperatuur een lange tijd garen. Dit zorgt voor heerlijk mals vlees. Wat dacht je van overheerlijke pulled pork of spare ribs die van het bot afvallen?

3.     Kook veilig!

Het klinkt misschien raar, maar als je erover nadenkt is het eigenlijk best logisch: bij barbecueën liggen zaken als kruisbesmetting op de loer. Dit komt door het warme weer, vlees dat vaak buiten ligt en het feit dat handen wassen nét wat meer moeite kost dan wanneer je gewoon in de keuken aan het werk bent. Speciaal voor hygiënische buitenchefs hebben we een handig artikel met een paar goede tips om de hygiëne te bevorderen.

4.     Probeer eens iets anders

Een lekkere spies, spareribs of een traditioneel speklapje kennen we allemaal wel en niets voor niets zijn dit échte barbecueklassiekers. Als je echter een keer wilt verrassen met je barbecue kan je er ook eens voor kiezen om iets bijzonders op tafel te zetten. Wat dacht je van onze pizza met rivierkreeft? Niet alleen uniek, maar ook nog eens lekker en je maakt gegarandeerd een goede indruk bij al je gasten!

5.     Maak gebruik van de multifunctionaliteit!

Sommige Kamado’s hebben de mogelijkheid om binnen de barbecue verschillende temperatuurzones te creëren. Hierdoor kan je tegelijkertijd verschillende soorten voedsel bereiden die normaal gesproken verschillende temperaturen nodig hebben. Het grote voordeel? Je kan in één keer een complete maaltijd klaarmaken en hoeft niet voor verschillende gerechten van de tafel weg te lopen.

Dat de barbecues multifunctioneel zijn geldt trouwens ook voor de mogelijke gerechten. Zelfs desserts behoren tot de mogelijkheden

Aan de slag met de big green egg of de kamado joe 5 idee en tips

Speciaal voor barbecuefanaten organiseert Keukenvuur een barbecueworkshop waarbij de Grill Dome van Big Green Egg wordt gebruikt. Hiermee gaan we 3 uur lang aan de slag om het lekkerste soulfood uit Louisiana, de barbecuehoofdstad van de Verenigde Staten, op tafel te zetten. Als je je barbecuekunsten wilt perfectioneren is dit de perfect workshop voor jou!

Namens het hele team van Keukenvuur wensen we je alvast veel barbecueplezier!

Big green Egg of een Kamado Joe de verschillen op een rijtje

Laat een reactie achter