Deze 7 lekkere tapas gerechten zijn eenvoudiger dan je denkt

Tapas zijn de laatste jaren erg populair in Nederland. En terecht: de kleine hapjes zijn heerlijk als snack, bij een borrel of op feestjes, maar ook de ideale gerechtjes voor een bring-your-own-food-party. Bovendien stel je zo een hele avondmaaltijd samen als je een aantal tapas recepten combineert.

Het grote voordeel van tapas is dat ze makkelijk en snel te bereiden zijn. In dit artikel geven we je 7 overheerlijke tapas gerechten waar je gegarandeerd van gaat watertanden!

1.     Melón con Jamón

Supermakkelijk en overheerlijk: meloen met Serranoham. Echte kenners gebruiken natuurlijk Jamón Ibérico, maar ook met Serranoham uit de supermarkt kan je een heerlijk gerechtje maken. De bereiding is erg eenvoudig: omwikkel een stukje Galiameloen of een andere soort met een stukje ham. Voor de presentatie kan je natuurlijk wel wat variëren met satéprikkers, of door de meloen op een leuke manier te snijden.

 

2.     Calamares Fritos

Calamares Fritos, oftewel: gefrituurde inktvisringen. Voor de lekkerste inktvis ga je natuurlijk even langs de visboer. De bereiding van de inktvis is niet moeilijk: nadat de ringen een paar minuten zijn gekookt worden ze gepaneerd of in beslag gedoopt. Daarna hoeven ze slechts een minuut in de frituur. Serveer het met aïoli en wat verse citroen voor de beste smaak!

 

3.     Croquetas

De Spaanse tegenhanger van de Hollandse kroket is vaak iets kleiner en wordt gevuld met andere ingrediënten. De bereiding werkt echter hetzelfde: eerst wordt een ragout gemaakt, die vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd. Voor de vulling kan je eindeloos variëren, van een simpele ragout met ham tot onze heerlijke croquetas met Manchego kaas en sesamzaadjes.

 

4.     Patatas Bravas

Net als veel andere tapas is dit gerecht heel makkelijk te maken: snij een paar aardappels in ongelijke stukjes en kook ze kort. Vervolgens frituur je ze totdat ze goudbruin zijn. Het verschil met normale Nederlandse gefrituurde aardappelpartjes? De saus. Patatas Bravas worden traditioneel geserveerd met een heerlijke, licht pittige tomatensaus.

 

5.     Gamba’s

De volgende klassieker op de lijst: garnalen gebakken in knoflook, olijfolie en soms een beetje chilipeper. Geserveerd met aïoli en een beetje meloen. Meer heb je niet nodig voor deze topper.

 

6.     Pan con Tomate

Stokbrood, knoflook, olijfolie, zout, tomaat en voor de liefhebber nog wat Mediterrane kruiden. Meer heb je niet nodig voor deze gerecht uit Catalonië. Een stukje geroosterd of gebakken stokbrood wordt ingewreven met de knoflook en de tomaat, bestrooid met wat zout en besprenkeld met wat olijfolie. Niet moeilijk, wel heel lekker!

 

7.     Tapas Champinones

Tapas Champinones betekent letterlijk champignonhapjes. Dit tapasgerecht is erg lekker en de vulling is bovendien erg geschikt om mee te variëren. Met typisch Spaanse vullingen met tomaat, Serranoham, Chorizo of knoflook maak je van je gevulde champignons in een handomdraai lekkere tapas. Inspiratie nodig? We hebben hier een lekker recept van Spaanse gevulde champignons voor je.

 

Zelf de lekkerste tapas maken?

Wil je écht goed leren hoe je tapas moet maken? Lukt de Melón con Jamón je wel, maar wil je ook eens wat anders op tafel zetten? Bij onze tapas kookworkshop leren we je als een echte Spaanse chef om heerlijke tapas te bereiden!
Daarom Deze 7 lekkere tapas gerechten zijn eenvoudiger dan je denkt

Meer recepten?

Natuurlijk zijn er nog veel meer overheerlijke recepten met Tapas. Wat dacht je van tapas met geitenkaas, paprika, lekkere gehaktballetjes of andere soorten vlees, kip of vis? Een grote selectie van overheerlijke recepten vind je in onze Tapas receptendatabase.

Samen koken het ideale bedrijfsuitje
Koken met duurzame ingredienten is een stuk makkelijker geworden
Gezellig samen sushi maken

Eten & Sri Lanka – 3 gerechten die je moet proberen!