Het herfstseizoen is in volle gang en de paddenstoelen schieten de grond uit. Goed nieuws voor iedereen die paddenstoelen heerlijk vind. Ben je niet dol op paddenstoelen, maar heb je vooral in de wintermaanden last van gezondheidsklachten? Dan kan het lonen om verschillende gerechten te proberen waar paddenstoelen in verwerkt zijn. Paddenstoelen hebben namelijk veel gezondheidsvoordelen! Dit zijn 5 redenen om meer paddenstoelen te eten in de herfst- en wintermaanden. 

meer paddenstoelen eten

Paddenstoelsoorten die de weerstand versterken 

Uit onderzoek blijkt dat gewone, witte champignons de weerstand kunnen versterken. Dit doen ze door de goede bacteriën in de darmen te voeden met belangrijke bouwstoffen. Je weerstand wordt voor gemiddeld 80% geregeld in de darmen. Daarom is het zo belangrijk om je buik gezond te houden! Gebruik je champignons in verschillende gerechten, dan werk je actief aan het verbeteren van je darmflora. Je kunt witte champignons bijvoorbeeld in pasta’s, sauzen en zelfs een omelet verwerken. Klik hier om meer recepten met champignons en paddenstoelen te ontdekken. 

Paddenstoelen zijn goed voor je hart 

Alle soorten paddenstoelen bevatten vezels die het cholesterolgehalte stabiel houden. Hiernaast zorgen deze vezels voor een gezond hart. Ook het mineraal kalium kun je in verschillende paddenstoelsoorten vinden. Dit mineraal speelt een grote rol in het gezond houden van je hart en wordt in grotere hoeveelheden gevonden in bananen. Vind je bananen niet lekker? Probeer dan portobello’s. Portobello’s bevatten evenveel kalium als bananen en zijn heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld hamburgers. 

Je humeur verbeteren met paddenstoelensoep 

Paddenstoelen bevatten vitamine D. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat je je vermoeid voelt, je een slechter humeur hebt en bovendien vatbaarder bent voor bacteriën en virussen. Merk je dat je in de wintermaanden last hebt van depressies, dan kan het helpen om regelmatig met paddenstoelen te koken. Ga bijvoorbeeld voor een lekkere paddenstoelensoep op een regenachtige dag. Daar knap je geheid van op! 

Sterke botten en meer energie

Vitamine D zorgt er ook voor dat je sterkere botten krijgt. Voor mensen die makkelijk botten breken zijn paddenstoelen dus een mooie aanvulling op het dieet. Heb je bijvoorbeeld last van osteoporose, dan mogen paddenstoelen niet in jouw keuken ontbreken. Hiernaast bevatten champignons en oesterzwammen redelijk wat vitamine B2 en B3 en koper. Al deze vitaminen en mineralen dragen bij aan het verbeteren van je energiepijl. Ben je dus al moe voordat de dag begint? Probeer dan wat vaker te experimenteren met paddenstoelen, oesterzwammen en champignons. 

Goed voor je blaas

Ben je op zoek naar een paddenstoel die goed is voor je blaas? Haal dan shiitakes in huis. Door de grote hoeveelheid selenium die deze paddenstoelen bevatten, wordt onze blaas beter beschermd als je ze eet. Je kunt deze paddenstoelen op verschillende manieren in gerechten verwerken. 

Weet je niet goed waar je moet beginnen als het gaat om koken met paddenstoelen? Boek dan een kookworkshop bij KEUKENvuur! Tijdens een kookworkshop leer je om heerlijke gerechten met lekkere ingrediënten te maken onder toezicht van een ervaren chef. Er is ruimte voor maar liefst 100 mensen. Je kunt dus gerust de hele familie of je hele vriendengroep meenemen! Neem nu contact met ons op voor meer informatie of bekijk een overzicht van alle kookworkshops die wij op dit moment aanbieden. 

 

 

Laat een reactie achter