Sta je regelmatig in de keuken, dan zijn er een aantal kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken. Naast de standaard peper en zout zijn er ook 5 kruiden die bij vrijwel elk gerecht passen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kruiden in de kast blijven liggen. Wat de 5 kruiden die niet in je keuken mogen ontbreken zijn? Dat ontdek je in dit artikel!
5 kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken
Kruiden zijn een belangrijk onderdeel in elke keuken waar regelmatig gekookt wordt. Ze geven smaak aan je gerechten en kunnen ook voor medicinale doeleinden worden gebruikt. Er zijn echter heel veel verschillende kruiden die je zowel gedroogd als vers kunt vinden. Omdat er zoveel keus is, is het lastig bepalen welke kruiden je in huis moet halen. Volgens ons zijn dit de 5 kruiden die niet mogen ontbreken in de keuken:
- Basilicum
- Koriander
- Kurkuma
- Peterselie
- Oregano
Verse en gedroogde basilicum
Verse basilicum is een groen bladkruid dat in veel Italiaanse gerechten wordt gebruikt. Het is ook een populair ingrediënt in de Aziatische keuken. Je kunt verse basilicum gerust in de keuken zetten. Deze planten hebben weinig verzorging nodig. Zo lang ze maar genoeg water krijgen blijven ze groeien! Knip de takjes af na het derde blad en je plant zal zich verder uitbreiden. Zo zit je nooit meer zonder verse basilicum en een verse basilicum plant zorgt voor een, voor de meeste mensen, lekkere geur in de keuken! Gedroogde basilicum wordt gemaakt door verse basilicumbladeren te drogen en ze vervolgens tot poeder te malen. Het heeft een andere smaak dan verse basilicum, maar kan worden verwerkt in sauzen of soepen om meer karakter aan het gerecht toe te voegen.
Verse koriander
Koriander is een soort kruid dat in veel keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Het heeft een kenmerkende geur en smaak die vaak wordt omschreven als citroenachtig, aards en kruidig. Koriander kan worden gebruikt om gerechten smaakvoller of pittiger te maken. Het kan ook als garnering op gerechten worden gebruikt. Korianderblaadjes worden meestal aan het einde van het koken toegevoegd om hun felgroene kleur en frisse smaak te behouden. Over het algemeen is koriander het lekkerst als het vers is, maar soms moet het worden gedroogd voor opslag. Gedroogde koriander kan tot een jaar of langer meegaan als het op de juiste manier wordt bewaard.
Kurkuma in poedervorm
Kurkuma is een specerij dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Aziatische en Indiase keuken. Het wordt gemaakt van de wortel van een plant en bevat een actief ingrediënt, curcumine, dat veel gezondheidsvoordelen heeft. Een daarvan is dat het kan helpen ontstekingen en pijn te bestrijden. Kurkuma heeft ook antioxiderende eigenschappen die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen vrije radicalen, dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen, weefsels en DNA beschadigen. Een van de beste manieren om van de voordelen van kurkuma te genieten, is door het in poedervorm te nemen. Kurkuma wordt in allerlei gerechten gebruikt, maar je komt het meestal tegen in verschillende curry’s.
Verse peterselie
Peterselie is een populair kruid in veel gerechten. Het is ook een geweldige bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is bekend dat peterselie veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals het bestrijden van ontstekingen. Van peterselie is ook aangetoond dat het effectief is bij het stabiel houden van het cholesterolgehalte, wat kan helpen bij de gezondheid van het hart. Peterselie kan op verschillende manieren worden gebruikt. De meest gebruikelijke manier om het te gebruiken is als garnering op borden voor decoratie of om het gerecht op smaak te brengen. Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in sauzen, soepen en stoofschotels.
Gedroogde oregano
Oregano is een plant die in veel landen in het wild groeit en bij het koken wordt gebruikt om smaak toe te voegen. Je vind gedroogde oregano bijvoorbeeld vaak in pizzakruiden of in de pastasaus. Het is ook mogelijk om verse oreganobladeren te gebruiken als smaakmaker. In dit geval worden de bladeren fijngehakt voordat je ze aan een gerecht toevoegt.
Wil jij leren hoe je deze kruiden op de juiste manier verwerkt in verschillende gerechten? Boek een kookworkshop naar keuze en ga aan de slag met het maken van heerlijke gerechten onder toezicht van een ervaren chef!